Grootste Collectie Polariserende Zonnebrillen, Gratis verzending, Veilig betalen en Snel in huis!

Tips Oogbescherming Oogfonds

Een goede zonnebril is essentieel.

 1. Draag in ieder geval een goede zonnebril in de zomermaanden tussen 12 uur en 15 uur, als de UV-straling het hoogst is. Op de website van het KNMI kan je de UV-index raadplegen.
 2. UV-straling weerkaatst op zand, water en sneeuw. Op het strand, op het water en in de sneeuw moet je dus extra voorzichtig zijn.
 3. De zonnebril moet 100% UV-bescherming geven. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als 100% UV of UV400.
 4. De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het UV-licht je ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken. De ideale zonnebril reikt van boven tot aan de wenkbrauwen en van onder tot de rand van het gezicht. Voor alle buitensporten (tennis, zeilen, skiën, golf, fietsen…) zijn er aangepaste sportbrillen.
 5. De zonnebril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 wil zeggen tot 20% absorptie van het licht en bescherming 4 wil zeggen 92-97% lichtabsorptie. Absorptie van minimaal 75% wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kan je in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3. Voor uitzonderlijk fel licht zoals bijvoorbeeld voor winter- of watersport, kies je het best voor CE 4.
 6. De kleur van de glazen vermindert het zichtbare licht en beschermt tegen verblinding. De kleur heeft geen effect op de UV-bescherming. Donker betekent dus niet dat je beter beschermd bent.
 7. De glazen moeten optisch zuiver zijn of vrij van vertekeningen.
 8. Het is geen noodzaak, maar afhankelijk van het gebruik kan het kan goed zijn om de glazen polariserend te laten zijn zodat hinderlijke schitteringen geneutraliseerd worden. Deze glazen zijn vooral nuttig voor watersporten (zoals zeilen en vissen) en wintersport, en in het autoverkeer. Ook voor mensen die een correctiebril dragen (verzienden, bijzienden...), ouderen, mensen die last hebben van hun ogen in zonlicht of mensen die een oogoperatie hebben ondergaan (refractieve chirurgie of cataract), zijn polariserende glazen nuttig.
 9. De glazen zijn bij voorkeur van onbreekbaar polycarbonaat.
 10. Fotochromische glazen, die hun tint aanpassen aan het licht en dus verblinding van de ogen tegengaan, zijn op zee of in de bergen niet geschikt.
 11. Er bestaan speciale contactlenzen die UV afdoende tegenhouden en verblinding voorkomen. Maar ze bedekken slechts een gedeelte van het oog. De oogleden en het “wit” van het oog krijgen geen bescherming en kunnen dus beschadigd worden. Daarom is het aangeraden om zeker bij heldere zon en op het strand, op het water en in de bergen contactlenzen toch te combineren met een goede zonnebril.